ČEZ snižuje ceny elektřiny a plynu pro miliony zákazníků

23.10.2023 10:27

Snížení ceny elektřiny a plynuEnergetická společnost ČEZ ohlásila plány na výrazné snížení cen elektřiny a plynu pro své zákazníky od začátku příštího roku. Tato zpráva bude určitě potěšením pro téměř dva miliony zákazníků v České republice. Jak to bude vypadat a kdo nejvíce ušetří? Zde je přehled této pozitivní změny:

 

Elektřina přes 20 % a plyn o 30 %

Domácnosti se smlouvou na dobu neurčitou u ČEZu si mohou připravit pohodlnější rozpočet pro příští rok. Ceny elektřiny klesnou na více než 20 %, což znamená, že klienti se smlouvou bez fixace ušetří více než pětinu svých současných nákladů. To je dobrá zpráva, která pomůže domácnostem snižovat své výdaje.

Snížení cen plynu je ještě vyšší. Cena plynu se sníží až o 30 %, což je výrazná úspora pro spotřebitele. U plynu byl za uplynulé období nejvýraznější a proto si mohou dodavatelé dovolit jej cenově snížit nejvíce.

 

Vyjádření ČEZ

"ČEZ Prodej přichází s dalším zlevněním ceníků. Od 1. ledna zlevní téměř dvěma milionům zákazníků z řad domácností nefixované ceníky elektřiny a plynu. Cena elektřiny klesne o více než 20 procent a více než 1 000 korun oproti aktuálnímu cenovému stropu. U plynu se ceny sníží o téměř 30 % pod strop. Zlevnění se týká všech distribučních sazeb a proběhne pro všechny zákazníky na produktech na dobu neurčitou zcela automaticky. Zákazníci dostanou informaci o nových cenících automaticky v průběhu listopadu, nemusejí nikam volat ani chodit." Dle tiskové zprávy ČEZ.

 

Distribuční poplatky

Je třeba mít na paměti, že i když budou samotné ceny energetických komodit nižší, distribuční poplatky budou stále platné. Zde si každý zákazník musí zkontrolovat svou konkrétní situaci a mít správně nastavené i distribuční sazby u elektřiny

 

Ostatní dodavatelé

Samozřejmě, ČEZ není jediným dodavatelem elektřiny a plynu na trhu. Několik dalších společností, včetně E.ON, Innogy, Pražské energetiky, Pražské plynárenské, MND a Centropolu, také snížilo své ceny během letošního roku. Zda se rozhodnou snížit ještě více pro příští rok, zatím není jisté. Zkusit můžete srovnání: srovnání cen elektřiny a srovnání cen plynu.

 

Výhody pro různé spotřebitele

Přehled úspor závisí na tom, jaká elektřina a plyn hrají v domácnosti roli. Zde jsou některé předpokládané úspory:

  • Světlo a vaření: Domácnosti, které elektřinu používají hlavně na osvětlení a vaření, ušetří přibližně 1000 Kč za MWh elektřiny bez DPH. To znamená, že při průměrné spotřebě tři MWh ročně budou moci ušetřit téměř 3800 korun včetně DPH.

  • Topení elektřinou: Domácnosti s elektřinou pro vytápění při průměrné spotřebě 20 MWh ušetří kolem 25 000 korun ročně včetně DPH.

  • Topení plynem: Domácnosti vytápějící rodinný dům plynem ušetří přes 17 000 korun včetně DPH ročně.

Spotřeba Roční úspora (při průměrné spotřebě)
Světlo a vaření Přibližně 3800 Kč
Topení elektřinou Přibližně 25,000 Kč
Topení plynem Přibližně 17,000 Kč

Tato tabulka poskytuje přibližné informace o tom, kolik může spotřebitel ušetřit na základě očekávané úspory.

 

Očekávané zdražení elektřiny

I když dojde ke snížení cen od ČEZu, stále může dojít k zdražení elektřiny v příštím roce. To je kvůli plánovaným úpravám distribučních poplatků a návratu plateb za obnovitelné zdroje energie, které stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ). Toto zdražení by mohlo částečně vykompenzovat úspory z nižších cen od dodavatele.

 

Shrnutí

Celkově lze říci, že snížení cen elektřiny a plynu od ČEZu představuje významný krok směrem k nižším nákladům pro domácnosti v České republice. Přestože obor energií zůstává složitý a ceny závisí na mnoha faktorech, snížení cen od hlavního dodavatele bude mít pozitivní dopady na mnoho lidí. Je třeba však pozorně sledovat vývoj situace a být připraven na případné zvýšení distribučních poplatků a návrat plateb za obnovitelné zdroje energie v příštím roce, na které se chystá Vláda ČR.

Zpět

Anketa

Co říkáte na snížení cen?

Celkový počet hlasů: 55

Sháníte dodavatele?

  • Tepelná čerpadla
  • Fotovoltaika
  • Izolace, rekonstrukce a další

Poptávka

Srovnání cen energií

Přidat na Seznam.cz

© 2011-2024 Všechna práva vyhrazena. Srovnání cen elektřiny a plynu online. Stránky využívají cookies - užíváním s tím vyjadřujete souhlas. Stránky obsahují reklamní sdělení.

Vytvořeno službou Webnode